Pieczarki portobello grillowane z salami i pietruszką

30 sierpnia 2017opycha.pl

Pieczarki portobello wyróżniają się dużymi kapeluszami, co powoduje, że świetnie nadają się do faszerowania. Wystarczy je odrobinę wydrążyć, napakować czym kto lubi i wrzucić na grill lub patelnię grillową. Zwykle robi się je z dodatkiem sera, ale ja, aby się wyróżnić tym razem go pominęłam 😉

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Pieczarki portobello grillowane z salami i pietruszką

Składniki

  • 2 pieczarki portobello
  • 10 małych lub 4 duże plastry salami
  • ząbek czosnku
  • garść listków natki pietruszki
  • garść nasion słonecznika

Sposób przygotowania

  1. Oderwij nóżki pieczarek, wydrąż ostrożnie odrobinę miąższu tak, aby nie uszkodzić kapelusza.
  2. Posiekaj nóżki i miąższ pieczarek, czosnek, salami i pietruszkę (każdy składnik osobno).
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć salami, gdy puści tłuszcz dodaj miąższ i nóżki pieczarek oraz czosnek. Podsmażaj na niedużym ogniu przez ok. 2 minuty mieszając co jakiś czas. Nie dodawaj oleju, oliw czy masła, ponieważ farsz będzie wtedy zbyt tłusty. Uważaj, aby składniki się nie przypaliły, bo będą gorzkie.
  4. Po podsmażeniu składników wyłącz ogień, dorzuć na patelnię posiekaną pietruszkę i wszystko wymieszaj.
  5. Włóż farsz do pieczarek, po czym ułóż je na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu) i zostaw tak na ok. 7-10 minut. Gdy kapelusze zmiękną pieczarki będą gotowe do zjedzenia.
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/pieczarki-grillowane-salami-pietruszka/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post