Pasta z wątróbki i jabłka

17 października 2017opycha.pl

Dzisiaj temat kontrowersyjny - wątróbka! Wszyscy wiedzą, że jest zdrowa, ale nie każdy lubi ją jeść. Ma specyficzny smak i konsystencje, przez co pojawia się taki sam problem, jak z grzybami. Ja wątróbkę lubię od zawsze, dlatego kombinuję czasem z różnymi sposobami jej podania. Tym razem padło na pastę kanapkową. Jeśli jesteście fanami wątróbki, to zapraszam do kuchni... dzisiaj grana jest pasta z wątróbki z jabłkiem!

Pasta z wątróbki i jabłka

Pasta z wątróbki i jabłka

Ilość porcji: mały słoiczek

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 4 spore wątróbki drobiowe
  • jabłko
  • łyżka masła
  • odrobina oliwy lub oleju
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Oczyść wątróbki z niepożądanych elementów (błonek itp.), po czym rozgrzej na patelni odrobinę oliwy lub oleju i usmaż je na rumiano. Nie posypuj wątróbek solą, doprawisz później. Po usmażeniu odłóż wątróbki na bok, aby odpoczęły.
  2. Pokrój jabłko w dość drobną kostkę. Czy je obierzesz czy zostawisz w skórce to już Twoja decyzja. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie kawałki jabłka i smaż, aż będzie miękkie.
  3. Wątróbki pokrój w kostkę i wrzuć wraz z jabłkiem do naczynia. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj na gładko. Posmakuj i ewentualne dopraw. Twoja pasta z wątróbki i jabłka jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/pasta-watrobki-jablka/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post