Pasta kanapkowa z zielonego groszku

16 stycznia 2018opycha.pl

Zastanawiasz się jak urozmaicić swoje śniadania? Moja pasta kanapkowa z zielonego groszku może okazać się świetnym rozwiązaniem! Nie wymaga wyszukanych składników, jest prosta w przygotowaniu, a stanowi ciekawą odmianę dla tradycyjnej jajecznicy czy owsianki. Ja podałam ją na kanapkach z gotowanym jajkiem, ale równie dobrze możesz nią posmarować tosty,grzanki czy jakie tam jeszcze pieczywo sobie wymyślisz 😉 Polecam szczególnie wegetarianom, którzy szukają urozmaicenia w kuchni, ale także mięsożercom, aby wzbogacić swoje menu o warzywa.

Pasta kanapkowa z zielonego groszku

Pasta kanapkowa z zielonego groszku

Ilość porcji: 1 słoiczek

Stopień trudności: proste

Składniki

  • puszka groszku (ok. 240 g po odsączeniu)
  • pół niedużej cebuli
  • ząbek czosnku
  • nieduża garść siekanej natki pietruszki (może być trochę mniej)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, podsmażaj na niej cebulę. Gdy się zeszkli dorzuć czosnek i nadal podsmażaj, aż cebula zacznie się rumienić, po czym wyłącz ogień.
  2. Do naczynia wrzuć odsączony groszek, dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, sok z cytryny, natkę pietruszki oraz odrobinę soli i pieprzu. Zmiel całość na gładką masę. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Twoja pasta kanapkowa z zielonego groszku jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/pasta-kanapkowa-z-zielonego-groszku/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post