Pasta a’la hummus z papryką

9 listopada 2017opycha.pl

Dlaczego pasta a'la hummus? W szafce znalazłam 2 opakowania sezamu. Nie chciało mi się odpalać piekarnika, więc powstał genialnie prosty przepis dla tych, którzy go nie mają (najczęściej w wynajmowanych mieszkaniach). Nie używamy w tym przypadku tahiny, nie robimy jej sami. Cały proces przygotowania jest uproszczony do granic możliwości, ale efekt jest przepyszny! Chcecie się przekonać? Zapraszam, koniecznie dajcie znać jak wyszło!

Pasta a’la hummus z papryką

Pasta a’la hummus z papryką

Ilość porcji: 1 słoik

Stopień trudności: proste

Składniki

  • pół puszki cieciorki
  • czerwona papryka
  • 5 łyżek sezamu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Podpraż sezam na suchej patelni. Uważaj, aby go nie przypalić. W międzyczasie połóż paprykę na ogniu i opalaj ją na czarno, co jakiś czas przewracając na inną stronę (tak, jak cebulę do bulionu). Czosnek obierz i posiekaj.
  2. Do wysokiego naczynia wsyp sezam, dodaj 2-3 łyżki oliwy i trochę zmiksuj. Następnie dorzuć odsączoną cieciorkę, czosnek i zmiksuj tym razem na pastę.
  3. Wyjmij z papryki gniazdo nasienne ciągnąc za ogonek. Jeśli jest dobrze przypalona, powinno gładko wyjść. W przeciwnym razie wytnij je nożykiem. Obierz paprykę ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Dorzuć paprykę do cieciorki, dodaj też sok z cytryny i odrobinę soli, zmiksuj jeszcze raz na gładką masę. Twoja pasta a'la hummus z papryką jest już gotowa.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/pasta-ala-hummus-papryka/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post