Papryczki jalapeno z serkiem

10 marca 2017opycha.pl

Dzisiaj mam świetna propozycję dla fanów ostrej kuchni. Z każdym dniem bardziej dostępne są u nas warzywa i owoce z importu, zatem proponuję papryczki jalapeno z serkiem. Oczywiście dla zapalonych ogrodników dobra wiadomość - można wyhodować własne jalapeno na balkonie lub na działce, trzeba jednak o tym trochę poczytać, zanim zabierzecie się za wysiewanie... Dla wszystkich tych, którzy zamierzają wykorzystać mój przepis - jest on bardzo prosty, pamiętajcie jednak, aby nie trzeć oczu, uważać na soczewki kontaktowe (jeśli nosicie), bo może się to źle skończyć, jak to z ostrymi papryczkami bywa! Niestety nie jestem w stanie określić dokładnej ilości papryczek, które otrzymacie, ponieważ każda jest innego rozmiaru, ale zarówno serek topiony jak i papryczki, które ewentualnie zostaną, zawsze da się jakoś wykorzystać.

PAPRYCZKI JALAPENO Z SERKIEM

PAPRYCZKI JALAPENO Z SERKIEM

Ilość porcji: trudno określić

Stopień trudności: proste

Składniki

  • papryczki jalapeno
  • serek topiony w "kiełbaskach" (mi zwykle wychodzi 1 sztuka na 150 g papryczek)

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w międzyczasie przygotowując papryczki. Przecinamy je wzdłuż, z każdej połówki wydłubujemy pestki i błonki, aby pozostała czysta papryczka.
  2. Ostrym nożem delikatnie przebijamy opakowanie "kiełbaski serowej", aby móc ją wyciskać jak pastę do zębów. Najlepiej zrobić to niedaleko miejsca, gdzie folia ma swoje zamknięcie, na najbardziej wysuniętym brzeżku.
  3. Wyciskając serek uzupełniamy nasze połówki papryczek, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub przesmarowanej odrobiną tłuszczu) i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-30 minut, aż papryczki zmiękną.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/papryczki-jalapeno-z-serkiem/

Podziel się
  • Aneczko. Ja mam akurat woreczek świeżych jalapeno. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu. Przepis przypadł mi do gustu. 🙂

  • Bardzo lubię papryczki jalapeno, ale ten serek topiony do mnie nie przemawia – kilka razy spróbowałam i jednak wolę je po prostu w różnych daniach aby nabrało ostrości 🙂

    • Dorota, cieszę się, że o tym piszesz 🙂 Każdy ma różne sympatie kulinarne, moje przepisy też nie każdemu się muszą podobać! Ja uwielbiam ten przepis, wiem też, że ma grono innych wielbicieli, sama lubię też jalapeno nadziane kozim serkiem w marynacie, ale mam świadomość, iż gusta i smaki są bardzo różne. Fajnie, że ktoś o tym otwarcie pisze, a nie tylko słodzi 😉 W takim razie polecam Ci przepis na jajka z jalapeno z zalewy z dodatkiem chorizo, a jeśli jesteś wegetarianką, to możesz chorizo wymienić np. na łagodną paprykę konserwową 🙂 Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że wstrzelę się z jakąś inną recepturą w Twoje smaki! 😉

      • Ooo bardzo dziękuję 🙂

Poprzedni post Kolejny post