Ozór wołowy z sosem chrzanowym

13 grudnia 2017opycha.pl

Znasz pojęcie piątej ćwiartki? Mówi się, że to nowy trend w polskiej kuchni. Z opowieści ludzi trochę starszych ode mnie wiem jednak, iż to żaden nowy trend, tylko odkurzenie starych, dobrych zwyczajów. Dawniej używanie piątej ćwiartki (czyli podrobów) było czymś naturalnym. Teraz mówi się o modzie "od głowy do ogona" i uzasadnia to szacunkiem do mięsa, z czym akurat się zgodzę. W każdym razie chciałabym Cie przekonać, że te wszystkie "dziwne" kawałki mięsa nie są takie złe, tylko trochę zafiksowaliśmy się w piersiach kurczaka i polędwicy wieprzowej. Dzisiaj proponuję ozór wołowy z sosem chrzanowym, jestem ciekawa czy podejmiesz się tego przepisu 🙂 Sprawa wygląda o tyle zachęcająco, iż podroby są bardzo takie, ja za ten ozór zapłaciłam mniej niż 5 złotych, więc warto spróbować, a jak nie zasmakuje, to będzie niewielka strata w Twoim portfelu. Jeśli jednak przekonasz się do podrobów, to skorzystać możesz bardzo, bo to opcja taniego mięsa, a do tego sporego urozmaicenia na talerzu. Podoba Ci się ten pomysł? Daj znać! Niedobrze Ci na samą myśl? Też możesz mi o tym napisać, ja się nie obrażę!

Ozór wołowy z sosem chrzanowym

Ozór wołowy z sosem chrzanowym

Ilość porcji: 1-2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ozór wołowy (ok. 200 g)
  • 2 małe marchewki
  • mały kawałek selera
  • pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 7-10 kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu zielonego
  • łyżeczka masła
  • 4 łyżeczki śmietany do zup i sosów 18%
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Najpierw wlewamy do niedużego garnka ciepłą wodę. Ma jej być tyle, żeby ozór po włożeniu do niej był cały zanurzony. Wkładamy nasze "miąsko" do wspomnianej ciepłej wody i podgrzewamy, a gdy woda zacznie wrzeć gotujemy ok. 3 minuty. Po tym czasie odlewamy wodę od gotowania i hartujemy ozór pod zimną wodą.
  2. Obieramy włoszczyznę i kroimy w mniejsze kawałki (cebula w całości). Ponownie zalewamy ozór ciepłą wodą (tym razem ciut więcej) i podgrzewamy, ale tym razem dodajemy do garnka warzywa, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy oraz odrobinę soli. Gotujemy na małym ogniu aż ozór zmięknie (u mnie to było ok. 2,5 godziny). Pamiętaj, aby sprawdzać, czy płyn za bardzo nie odparował, a w razie potrzeby dolej wodę. po ugotowaniu wyciągamy ozór i zdejmujemy z niego skórę (mi poszło bardzo gładko).
  3. Na małej patelni lub w rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła, jeszcze zanim się rozgrzeje dodajemy śmietanę i chrzan, mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż będzie ciepły. Doprawiamy solą.
  4. Wylewamy sos na talerz, ozór kroimy w plasterki i układamy na sosie. Twój ozór wołowy z sosem chrzanowym jest już gotowy, możesz go podawać na ciepło i na zimno.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/ozor-wolowy-z-sosem-chrzanowym/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post