Omlet z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami

19 kwietnia 2018opycha.pl

Jak często wspominam - nie jestem wierną fanką omletów, jednak czasami je jem. Zasada jest prosta, jak najmniej składników i nie może być za sucho. Najważniejszy jest smak i konsystencja. dlatego dzisiaj proponuję omlet z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Tylko dwa główne dodatki, ale takie z przytupem! Pamiętaj jednak, że szparagi muszą być zielone, nie białe. Białe szparagi należy obrać i porządnie obrobić termicznie, natomiast zielone nie wymagają tyle wysiłku. Zainteresowany? Zapraszam do kuchni i koniecznie daj znać, jak Ci smakowało!

Omlet z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami

Omlet z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 2 jajka
  • 3 zielone szparagi
  • 3 kawałki suszonych pomidorów w oleju
  • ząbek czosnku
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj warzywa. Szparagom odetnij zdrewniałe końce, a potem pokrój je w nieduże kawałki. Pomidory wyjmij z oleju, pokrój w dość cienkie paski. Czosnek obierz i dość drobno posiekaj.
  2. Jajka wbij do kubeczka lub innego naczynia, dodaj czosnek i odrobinę soli, roztrzep dokładnie widelcem.
  3. Na patelni rozgrzej chlust oleju, wrzuć szparagi i podsmażaj przez ok. minutę lub dwie. Dodaj pomidory, rozłóż składniki równomiernie na patelni i zalej jajkami. Gdy omlet będzie już na tyle wysmażony, że będzie można go swobodnie podnosić szpatułką złóż go w pół i potrzymaj jeszcze chwilę, aby jajka trochę doszły, ale nie były suche. Można przekładać na talerz, bo Twój omlet z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami jest już gotowy!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/omlet-z-zielonymi-szparagami-i-suszonymi-pomidorami/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post