Ogórki z czarnym sezamem i żółtym sosem

9 grudnia 2017opycha.pl

Jak myślisz o warzywnej przekąsce, to do głowy przychodzą Ci tylko sałatki albo surowa marchewka i seler naciowy? Dość tej nudy! Proponuję Ci dzisiaj ogórki z czarnym sezamem i żółtym sosem, które są proste w przygotowaniu, a smakują bardzo ciekawie i są super odmianą dla warzyw robionych w oklepany sposób. Ja znalazłam przepis na te ogórki w książce "Kuchnie świata" i się zakochałam od pierwszego kęsa!

Ogórki z czarnym sezamem i żółtym sosem

Ogórki z czarnym sezamem i żółtym sosem

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • duży, długi ogórek
  • 3 łyżki czarnego sezamu (może być tez zwykły)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy lub oleju
  • łyżka kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu cayene
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Ogórka umyj, przekrój wzdłuż na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze kawałki i posyp odrobiną soli, odstaw na bok, aby puściły trochę wody.
  2. W międzyczasie podpraż sezam na suchej patelni i przesyp do kubeczka lub małej miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę lub olej, wsyp na nią pieprz cayene i kurkumę, dokładnie wymieszaj i przelej do sezamu. Uważaj, aby nie przypalić przypraw, bo będą gorzkie. Następnie do sezamu i przypraw dodaj jogurt i trochę soli, dokładnie wymieszaj.
  3. Opłucz ogórki, aby zmyć nadmiar soli, polej sosem, wymieszaj i odstaw na np. pół godz. do lodówki. Twoje ogórki z czarnym sezamem i żółtym sosem są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/ogorki-z-czarnym-sezamem-i-zoltym-sosem/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post