Minimalizm w kuchni

10 kwietnia 2017opycha.pl

Zapewne dobrze znasz słowo „minimalizm”, ale zwykle używasz go w kontekście ubioru czy wystroju wnętrz. Ja z kolei co raz częściej używam tego słowa w przypadku kulinariów. Ostatnimi czasy hołduję zasadzie „im mniej, tym lepiej”. Owszem, zdarza mi się użyć miliona przypraw w jednym daniu, ale to są wyjątkowe sytuacje.

minimalizm-w-kuchni

PO CO MINIMALIZM W KUCHNI

Od jakiegoś czasu staram się nie gotować potrawy z więcej niż trzech głównych składników. Dlaczego tak robię? Otóż wydaje mi się, że dzięki temu jestem w stanie zachować naturalny smak produktów. Nie podaję na talerzu całej lodówki tylko to, co akurat uważam za słuszne. W ten sposób jeśli przygotuję mięso kurczaka ze szpinakiem, to kurczak smakuje kurczakiem, a szpinak szpinakiem. Gdybym do tego dorzuciła jeszcze np. pure z brokuła, sos serowy i sadzone jajko, to powstałaby jakaś smakowa mieszanina, a co za dużo, to nie zdrowo…

JAK MINIMALIZM WPŁYWA NA SMAK?

Świetnym przykładem na to, iż minimalizm może okazać się korzystny jest tort, który przygotowałam na swoją imprezę urodzinową. Nie jestem zbyt mocna w wypiekach, ciasto często mi opada. Stąd moja desperacja, która zaprowadziła mnie w marketowe „zakazane”strefy, gdzie chwyciłam w rękę gotowe blaty biszkoptowe, które ułatwiają życie takim osobom jak ja. Na szczęście w ostatniej chwili wyobraziłam sobie ile chemii jest w takim cieście, które  jest w stanie zachować wszystkie właściwości przez tak ługi czas. Gotowy blat odłożyłam na półkę, po czym wyszukałam w sieci prosty przepis na domowy biszkopt. Jestem przyzwyczajona, iż do wypieków zawsze leci proszek do pieczenia, a do biszkopta to pewnie jeszcze jakiś ocet itp. Byłam bardzo zaskoczona znalezionym przepisem. Wyłącznie mąka, cukier i jajka. Bałam się, ale wyszło idealnie! Ponadto taki prosty biszkopt miał super smak. Do tego oczywiście krem. Tym razem niestety w ruch poszła gotowa paczka (nikt nie jest święty). Przełożyłam ciasto kremem i zaczęłam się zastanawiać jak go udekorować. Postanowiłam tylko pokryć wierzch cienką warstwą kremu, a na tym ułożyć kilka liści mięty i bratków. Wyszło super! Tort wyglądał świeżo, lekko i wiosennie. Tak też smakował! Przy okazji – przepis na prosty biszkopt znalazłam tutaj.

 JAK WPROWADZIĆ MINIMALIZM DO KUCHNI?

Na początku może być trudno. Aktualnie koniecznie chcemy pędzić zaświatowymi trendami, jednak często mamy w tym spore opóźnienie. Miałam okazję się o tym przekonać całkiem niedawno, gdy w podróży stołowałam się w różnych barach i restauracjach. Chcąc być eleganckim i nowoczesnym kucharze przyozdabiali swoje potrawy bardzo różnymi produktami. W jednej restauracji kucharz pichcił jakieś zakrętasy z ciasta naleśnikowego i wsuwał to w jedzenie, w innej rozbawiły nas śmigła zbudowane z wykałaczki, pora i papryki, no i klasycznie kawałki pomarańczy (niezależnie od tego, co było na talerzu). To taka próba oderwania się od komuny, a jednak miałam nieodparte wrażenie, iż mój talerz dekorował sam Edward Gierek.

U mnie minimalizm wprowadził się sam. Wszystko przez to, że co raz lepiej znam produkty. Czytam o ich właściwościach, doceniam smaki. Wiesz jak smakuje mięso kurczaka bez przypraw? To rzadkość, bo zwykle masakrujemy ten smak różnymi zasypkami, panierkami i nie wiadomo czym jeszcze… Postaraj się smakować produkt w jego jak najbardziej naturalnej postaci, a przekonasz się, iż przyprawy mają tylko podkreślić jego walory. To samo tyczy się dekoracji. Nie upiększaj śledzia w śmietanie pomarańczą, bo i tak ją odłożysz na bok. Kawałek koperku będzie wystarczająco strojny. Niekiedy jak kogoś fantazja poniesie, to przybrania jest na talerzu więcej niż samej potrawy. Można dostać oczopląsu, a do tego gubimy smak w natłoku tej pstrokacizny.

Podsumowując, chciałabym zachęcić do jak najbardziej prostej kuchni. Nie kombinujmy na siłę, nie obrzucajmy talerza pierdołami, które nie pozwalają nam skupić się na tym, co jest na nim najważniejsze. Starajmy się kierować zasadą „mniej znaczy więcej”. Dzięki temu nauczymy się doceniać produkt i jego smak, a przy okazji gotowanie nie będzie już czasochłonną mordęgą!

Zapisz

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post