Mini kanapki z jajkiem, łososiem i szpinakiem

22 lutego 2017opycha.pl

Pieczywo jest w naszych domach takie popularne, a jednocześnie bardzo niedoceniane. Często chleb traktujemy jako prosty zapychacz, tymczasem można z niego wyczarować wykwintne cuda... Dzisiaj proponuje więc mini kanapki z jajkiem, łososiem i szpinakiem. Jest to dobra opcja zarówno na weekendowe śniadanie, jak i na imprezową przystawkę. Wygląda ślicznie, prawda? Smakuje tak samo dobrze!

MINI KANAPKI Z JAJKIEM, ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

MINI KANAPKI Z JAJKIEM, ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 3 kawałki pieczywa typu pumpernikiel
  • 2 jajka
  • 2 garści liści szpinaku
  • ok. 70 g wędzonego łososia (lub wędzonego pstrąga tęczowego)
  • odrobina soli
  • chlust oliwy

Sposób przygotowania

  1. Najpierw zabieramy się za szpinak. Odcinamy ogonki z listków, po czym je myjemy i siekamy w paski (nie muszą być cienkie). Na niewielkiej patelni rozgrzewamy chlust oliwy, wrzucamy na nią szpinak i dajemy szczyptę soli. Mieszając podsmażamy, aż szpinak zmięknie. Przekładamy go z patelni na talerzyk starając się oddzielić od płynu.
  2. Następnie na patelni z pozostałym po smażeniu szpinaku płynem smażymy jajka jak na jajecznicę. Wbijamy je na patelnię, dodajemy szczyptę soli i czekamy, aż się zetną do stopnia, który preferujemy, cały czas energicznie mieszając.
  3. Siekamy łososia, dzielimy pumpernikiel na mniejsze kawałki. Ja powycinałam sobie foremką kółka, ale wystarczy np. pokroić każdy kawałek na 4 części. Na pieczywie układamy trochę jajka, na nich łososia, a na wierzch odrobinę szpinaku.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/mini-kanapki-z-jajkiem-lososiem-i-szpinakiem/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post