Makaron zapiekany ze szpinakiem, serem i pomidorami

5 października 2017opycha.pl

Lubisz zapiekanki? Może masz problem z wykorzystaniem makaronu, który zostaje w lodówce np. po obiedzie z rosołem w roli głównej? Proponuję więc wykorzystać go jako zapiekaną potrawę. Przygotowując zapiekany makaron ze szpinakiem, serem i pomidorami wykorzystasz tak zwane resztki, a przy tym zrobisz smaczny obiad. Czy to nie jest fantastyczne? Oczywiście możesz też ugotować świeży makaron, jeśli nie zalega Ci żaden w lodówce... Ja miałam akurat 5 garści ugotowanego wcześniej w zapasie, ale myślę, że spokojnie dopasujesz proporcje do swoich potrzeb. Nie ma na co czekać, zapraszam do garów!

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: proste

Makaron zapiekany ze szpinakiem, serem i pomidorami

Składniki

  • 5 garści ugotowanego makaronu
  • 2 spore garści liści szpinaku
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz
  • ewentualnie suszona bazylia lub oregano

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj składniki. Obetnij ogonki od liści szpinaku, umyj go i pokrój w paski. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki, a ser w kostkę 0,5-1 cm.
  2. Do miski wrzuć makaron, szpinak, pomidory, ser, czosnek. Polej całość oliwą, dopraw pieprzem i odrobiną soli. Możesz też dorzucić trochę suszonej bazylii lub oregano, jednak istnieje ryzyko, że w trakcie zapiekania staną się gorzkie (zatem możesz też np. posypać makaron tuż przed końcem pieczenia). Wymieszaj dokładnie w misce wszystkie składniki.
  3. Przełóż makaron z dodatkami do naczynia, w którym będziesz go zapiekać. Zwróć uwagę, aby składniki były w miarę równomiernie rozłożone.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut. Po tym czasie Twój zapiekany makaron ze szpinakiem, serem i pomidorami będzie gotowy.
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/makaron-zapiekany-ze-szpinakiem-serem-pomidorami/

Zapisz

Podziel się
  • Zapiekanki makaronowe to zawsze wdzięczne dania, bo robią się praktycznie same i co by się do nich nie wrzuciło, to będzie dobrze. Ale wersja wege jest najlepsza, a połączenie szpinaku, sera i pomidorów zawsze się dobrze sprawdza 🙂

    • można sobie zrobić czyszczenie lodówki 😉

  • Katarzyna Hartung

    U nas w domu często królują na stole makarony 🙂 Bardzo fajny przepis, myslę że skorzystamy.

  • Aneczko, Ty jak zawsze wszystko na tacy podajesz. Świetne danie, smakowicie wygląda i te piękne zdjęcie potrawy, aż głodna się zrobiłam. 🙂

    • zapraszam, tylko troszkę daleko masz 😀

  • Magda

    Uwielbiam takie połączenie! 🙂 To przepis, z którego często korzystamy 🙂

  • kurcze jakie proste i genialne – mniam

  • Wygląda pysznie i bardzo lubię takie dania. Piekarnik super sprawa 😀

    • Zgadzam się, dobra alternatywa dla niezbyt zdrowego smażenia 🙂

  • Kasia Bolek

    lubię i zapiekanki i dania gdzie mogę zagospodarować resztki z poprzednich dań. Świetny przepis 🙂
    pozdrawiam serdecznie

    • Cieszę się, że przypadło do gustu, polecam się na przyszłość ! 😉

  • Robię makaron ze szpinakiem bardzo często, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby dodać do niego pomidory 😉 Wypróbuję następnym razem! 🙂

    • no to jest super sprawa, bo one się w trakcie pieczenia lekko karmelizują, zupełnie zmienia się ich konsystencja… nadają fajny smaczek i soczystość 🙂

  • Pyszna propozycja na obiad. Wszystko co lubię. Czasem podobną robię 🙂

    • cieszę się, że trafiłam w gust 😉

  • Kocham makaron w takiej formie. Każdy makaron kocham, a to nowa inspiracja dla mnie 😉

    • Ja właśnie jadłam ostatnio mniej makaronu, ale gdy ugotowało się za dużo do rosołu, to miłość odżyła 😉

  • Małgorzata Hert

    Makarony uwielbiam, ten wygląda pysznie

Poprzedni post Kolejny post