Makaron z kapustą i ziemniakami

8 stycznia 2017opycha.pl

Kiedyś makarony nie były moją mocną stroną. Prawdę mówiąc jakoś specjalnie za nimi nie przepadałam. Teraz sytuacja się odwróciła. Lubię zjeść makaron, ale przede wszystkim potrafię zrobić dobre danie z makaronu. Oryginalny makaron z kapustą i ziemniakami jadłam pierwszy raz w górskiej wiosce we Włoszech, a potem spróbowałam choć w części odtworzyć go w domu. Jeśli jesteście ciekawi jak smakuje takie nietypowe dla nas połączenie, to zapraszam gorąco do garów!

MAKARON Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

MAKARON Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 2 szklanki makaronu penne
  • 4-5 liści kapusty włoskiej
  • 2 średnie ziemniaki
  • ok. 100 g startego, żółtego sera (ja miałam goudę)
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • sól
  • pieprz
  • woda do zagotowania makaronu i ziemniaków

Sposób przygotowania

  1. Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je w niedużą kostkę, o boku ok. 1 cm. Następnie zagotuj je w osolonej wodzie. Gdy wstawisz je na ogień, w drugim, większym garnku wstaw również wodę na makaron.
  2. Liście kapusty pokrój w paski o szerokości ok. 1 cm, niezbyt długie. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy na niewielkim ogniu, wrzuć pokrojoną  kapustę i podsmażaj co jakiś czas mieszając. W wolnej chwili obierz czosnek i pokrój go w płatki.
  3. Ziemniaki prawdopodobnie już zmiękły, więc je odlej i dodaj do kapusty, wymieszaj. W międzyczasie zapewne też zaczęła wrzeć woda na makaron, zatem to odpowiedni moment, aby ją  posolić i wrzucić penne. Makaron gotujemy al dente.
  4. Na patelnię dodaj czosnek, odrobię soli i pieprzu, po czym przemieszaj. Dorzuć teraz makaron i połowę sera, dokładnie mieszaj ciągle podgrzewając. Posyp drugą połową sera.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/makaron-z-kapusta-i-ziemniakami/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post