Łosoś na pesto z jarmużu

3 maja 2017opycha.pl

Łosoś i pesto to dwa składniki, które kojarzą się z dużym wydatkiem. Mimo wszystko kupujemy tego łososia, zatem zróbmy go w ciekawy sposób. Tym razem pesto będzie kosztowało dużo mniej, a większość tej ceny to czas poświęcony na jego przygotowanie. Nie jedliście nigdy jarmużu? To świetnie, bo łosoś na pesto z jarmużu to super okazja, aby był ten pierwszy raz!

ŁOSOŚ NA PESTO Z JARMUŻU

ŁOSOŚ NA PESTO Z JARMUŻU

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: średni

Składniki

  • ok. 100 g łososia (filet ze skórą)
  • 2 porządne garści jarmużu
  • garść łuskanego słonecznika
  • ząbek czosnku
  • ok. 3-4 łyżek oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • odrobina tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Najpierw zrób pesto. Oczyść jarmuż z twardych elementów, trochę przesiekaj, po czym sparz wrzątkiem, aby nieco zmiękł i odcedź. Dzięki temu faktura pesto będzie nieco gładsza (jarmuż jest dość twardy). Wrzuć go do pojemnika blendera. Podpraż odrobinę nasiona słonecznika, posiekaj drobno czosnek i dorzuć je do naczynia. Na koniec dolej 3 łyżki oliwy i łyżeczkę soku z cytryny, dosyp szczyptę soli i zmiksuj na gładko. Jeśli będzie to zbyt problematyczne, dodaj więcej oliwy. Posmakuj pesto i w razie potrzeby dopraw solą lub sokiem z cytryny.
  2. Przekrój filet z łososia na cieńsze pasy. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu (na niedużym ogniu) i ułóż na nim kawałki ryby skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieni odwróć rybę na wierzchnią stronę i smaż przez chwilę, także do zrumienienia. Na koniec obsmaż przez chwilkę boki i odłóż łososia na bok, a by odpoczął.
  3. Wyłóż na talerz pesto, a na nim połóż "wypoczętą" rybę. Ja swoją udekorowałam posiekaną skórką z cytryny.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/losos-pesto-jarmuzu/

Zapisz

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post