Lekki łosoś z sosem serowym i zielonymi szparagami

21 maja 2017opycha.pl

Sezon na szparagi to piękny czas, który niestety nie trwa zbyt długo. Warto więc go wykorzystać w stu procentach, aby nie czuć, że coś nas ominęło. Ja rozkochałam się w zielonych szparagach. Mogłabym właściwie nie jeść nic innego. Tym bardziej staram się je wkomponować w każdą potrawę, jaka przyjdzie mi na myśl. Tym razem moją propozycją jest lekki łosoś z sosem serowym i zielonymi szparagami.

LEKKI ŁOSOŚ Z SOSEM SEROWYM I ZIELONYMI SZPARAGAMI

LEKKI ŁOSOŚ Z SOSEM SEROWYM I ZIELONYMI SZPARAGAMI

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. 100 g łososia (filet ze skórą)
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 3 łyżki serka topionego (najlepiej śmietankowy)
  • łyżka masła
  • ok. 1/3 szklanki wody
  • sól/pieprz
  • siekany koperek do posypania

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj szparagi. Zagotuj sporo wody w dość dużym garnku lub w garze przeznaczonym do gotowania szparagów. Obetnij szparagom zdrewniałe końce (ok. 3 cm, ale możesz więcej). Następnie je obierz, chyba, że preferujesz w skórce (ja zawsze obieram). Gdy woda będzie wrzeć dosyp trochę soli i wrzuć szparagi. Gotuj je ok. 5 minut i przełóż na talerz, ale nie wyłączaj ognia pod garnkiem z wodą.
  2. Do wody, w której się gotowały szparagi wrzuć łososia i trzymaj kilka minut. Jeśli filet jest gruby, będzie potrzebował troszkę więcej czasu. Dla pewności najlepiej sobie widelcem sprawdzić w jakim stanie jest miąsko, choć w najgorszym przypadku można filet ponownie wrzucić do gotującej się wody nawet już z talerza.
  3. W czasie, gdy ryba będzie się robić, przygotuj sos. Na małej patelence, na niewielkim ogniu, rozpuść masło i dodaj serek topiony. Podsmażaj chwilkę cały czas mieszając, po czym dolej wodę. Podgrzewaj nadal mieszając tak długo, aż serek się rozpuści i sos nabierze gładkiej faktury.
  4. Ułóż na talerzu szparagi, łososia, polej sosem i posyp siekanym koperkiem.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/lekki-losos-sosem-serowym-zielonymi-szparagami/

Zapisz

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post