Lasagne z kalafiora

25 września 2017opycha.pl

Dziś proponuję przepis dla tych, którzy są w stanie wyobrazić sobie posiłek bez mięsa. Kuchnia wegetariańska może być stałym sposobem odżywiania lub dobrą odskocznią od mięsnej codzienności, aby ulżyć naszemu organizmowi chociaż na chwilkę. Proponuję lasagne z kalafiora. Jest to ciekawa propozycja, której delikatny smak podbija wyrazisty ser cheddar. Jeśli jednak nim nie dysponujesz i nie zamieszasz w niego inwestować, to spokojnie możesz dać każdy inny żółty ser, poświęcając tym samym odrobinę smaku. Mam nadzieję, że przepis zredagowałam w sposób tak prosty i czytelny, iż lasagne z kalafiora będzie od dziś gościć na stole każdego domu!

Lasagne z kalafiora

Lasagne z kalafiora

Ilość porcji: małe korytko

Stopień trudności: średni

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 4,5 płatów makaronu lasagne
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • ok. 50g sera cheddar (można zastąpić innym)
  • sól i pieprz
  • odrobina tłuszczu do nasmarowania foremki

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj podstawę lasagne.
  2. Zetrzyj kalafiora na dużych oczkach tarki. Jeśli nie masz tarki, możesz podzielić go na różyczki i posiekać drobno nożem.Następnie utrzyj na dużych oczkach ser i odłóż na talerzyk lub do miseczki.
  3. Przygotuj sos. W garnku rozpuść na małym ogniu masło, dosypuj stopniowo mąkę i energicznie mieszaj, aby powstała zasmażka. Następnie stopniowo dolewaj mleko nadal energicznie mieszając. Po każdym dolaniu daj mu się trochę podgrzać, aby lekko zgęstniał. Na pewnym etapie sos przestanie gęstnieć (u mnie to było jakoś przy drugiej szklance), nie przejmuj się i postępuj jak dotychczas. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  4. Natłuść małe korytko, wyłóż dno płatami lasagne. Mi na jedną taką warstwę schodziło 1,5 płata. Na płat wysyp równomiernie 1/3 startego kalafiora, polej nieco mniej niż 1/3 sosu i posyp serem w ilości również odrobinę mniejszej niż jego 1/3.
  5. Powtórz to jeszcze 2 razy.
  6. Na wierzchu ostatnich płatów wylej resztę sosu, posyp resztą sera. Przykryj korytko folią aluminiową. Możesz ją lekko nakłuć w kilku miejscach, żeby sos nie "wybulgotał" bokami, ale na wszelki wypadek zostaw dużą blachę na spodzie piekarnika.
  7. Na koniec wstaw lasagne z kalafiora do piekarnika i piecz 45-60 minut.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/lasagne-z-kalafiora/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post