Kurczę pieczone

27 kwietnia 2017opycha.pl

Przyznam się szczerze, że dopiero od niedawna wkładam mięso do piekarnika. Zawsze mnie przerażało jak słyszałam i czytałam, żeby piec ileś czasu, w iluś stopniach, z termoobiegiem, bez termoobiegu... Masakra! Na szczęście się przełamałam i w imię swoich zasad uprościłam wszystko na tyle, na ile się da. Marynujesz, wrzucasz do piekarnika, czekasz, po czym wyciągasz przepyszne kurczę pieczone!

Ilość porcji: 2-4 osoby

Stopień trudności: średni

KURCZĘ PIECZONE!

Składniki

  • cały kurczak (mój miał niecałe 2 kg)
  • pół szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki mielonej papryki
  • garść świeżego tymianku
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • opcjonalnie pieprz cayene lub chilli (ilość według upodobań)

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od marynaty. Posiekaj drobno czosnek i tymianek i wrzuć do słoiczka, dolej oliwę, dosyp paprykę, kurkumę, łyżkę soli, sporo pieprzu, dolej miód i wszystko dokładnie wymieszaj. Zakręć pokrywkę i trzymaj ok. pół godziny, co jakiś czas wstrząsają słoiczkiem.
  2. Czystego kurczaka umieść w naczyniu, w którym będziesz go piec. Pędzlem obmaluj go całą marynatą. Jeśli nie masz pędzla, to wetrzyj marynatę dłońmi. Przykryj kurczaka folią (aluminiową lub spożywczą) i odstaw na godzinę. Pamiętaj, aby co jakiś czas zebrać marynatę z dna naczynia i ponownie polać kurczaka.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, po czym wstaw do niego kurczaka i piecz około 1 godziny i 40-45 minut. Aby kurczak był soczysty i smaczny, otwieraj co jakiś czas piekarnik i polewaj marynatą z dna naczynia.
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/kurcze-pieczone/

 

Zapisz

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post