Kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowym

26 października 2017opycha.pl

Ostatnimi czasy często czytam pytania "Co mogę zrobić na obiad z mielonego? Tylko nie klopsy, bo się znudziły", albo "Jak przygotować piersi kurczaka na obiad? Tylko nie kotlety, bo się znudziły!"... Dokładnie, kurczak, mielone, ewentualnie schab to królowie naszych stołów. Inne mięsa są albo zbyt drogie, albo ich obróbka jest czasochłonna. Może więc odpocząć od mięsa i zrobić sobie wege kotlety? Tylko nie te sojowe z paczki, cholera wie, co w nich jest! Mało tego, tu już nie tylko o nudę chodzi, a o zdrowie. Zaleca się przynajmniej jeden dzień wolny od mięsa w tygodniu. I tu pojawiam się ja, wyciągam pomocną dłoń - kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowym! Co tu dużo gadać, proste, tanie i smaczne!

Kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowym

Kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowym

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • pół puszki cieciorki
  • jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 5-6 pieczarek
  • 3 łyżki śmietany do zup i sosów (ja miałam 12%)
  • pół małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kminku
  • garść siekanej natki pietruszki
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki wody
  • sól
  • odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Wsyp cieciorkę do naczynia, dodaj czosnek, wbij jajko i zmiksuj. Dodaj kminek i szczyptę lub dwie soli, ponownie zmiksuj. Wymieszaj widelcem lub łyżką z kaszą manną i odstaw na bok.
  2. Posiekaj cebulę w drobną kostkę. Pieczarki obmyj lub obierz i pokrój w ósemki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pieczarki i podsmażaj, a gdy zaczną się robić złote, dodaj cebulkę. Gdy pieczarki będą już rumiane, wlej na patelnię sos sojowy, dodaj śmietanę, wodę i wszystko wymieszaj. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje do takiej konsystencji, jaką lubisz. Posmakuj, ewentualnie dopraw solą, po czym przestań podgrzewać i dodaj pietruszkę.
  3. Na drugiej patelni rozgrzej olej, smaż na nim kotlety z masy z cieciorki. Powinny być rumiane, uważaj więc, aby olej trzymał odpowiednią temperaturę. Ja smażyłam takie placki średniej wielkości. Przełóż sos na talerz (ewentualnie wcześniej go podgrzej), ułóż na nim kotlety. Możesz całość udekorować siekaną pietruszką. Twoje kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowym są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/kotlety-cieciorki-sosem-pieczarkowym/

Podziel się
  • Kotletów z cieciorki jeszcze nie robiłam, ale pomysł bardzo mi się podoba! 🙂 Wypróbuję w przyszłym tygodniu 😉

    • tak, to zdecydowanie fajna odmiana dla typowych mielonych albo tradycyjnego schabowego 🙂

      • Robiłam dzisiaj i są pyszne! 🙂

        • ciesze się, że mogłam dać kolejną propozycję bez glutenu, a tym bardziej się cieszę, że smakowało! 😉

Poprzedni post Kolejny post