Kapusta pak-choi z boczniakami i tempehem lub kurczakiem

19 listopada 2017opycha.pl

Dzisiaj podaję przepis na potrawę, która może brzmieć dziwnie, egzotycznie, ale jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Kapusta pak-choi z boczniakami i kurczakiem lub tempehem to opcja zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Co to jest w ogóle ten tempeh? To blok z fermentowanej soi, który można pokroić w kostkę jak mięso i będzie się trzymać kupy. Jeśli ktoś stosuje dietę wegetariańską i jeszcze go nie zna, to polecam spróbować, może przypadnie do gustu. Którą wersję tej potrawy ja wolę? Smakują mi obie, mało tego - z indykiem też da radę 😉 Zapraszam zatem do kuchni, czas się zabrać za gotowanie!

Kapusta pak-choi z boczniakami i tempehem lub kurczakiem

Kapusta pak-choi z boczniakami i tempehem lub kurczakiem

Ilość porcji: 2-3 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • spora kapusta pak-choi
  • ok. 250 g boczniaków
  • pierś kurczaka lub tempeh (ok. 200 g)
  • 2 garści nasion słonecznika
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • odrobina oliwy
  • sól
  • opcjonalnie sos sriracha

Sposób przygotowania

  1. Na początek pokrój kurczaka lub tempeh w średnią kostkę, boczniaki w cienkie paski.
  2. Na patelnię wlej chlust oliwy i rozgrzej, po czym ostrożnie dodaj kurczaka lub tempech. Jeśli używasz mięso, posyp je odrobiną soli i wymieszaj, tempeh natomiast nie wymaga dodatkowego solenia. Gdy już mięso się zetnie, dodaj boczniaki. W przypadku tempehu dodaj grzyby niedługo po wrzuceniu go na patelnię. Po ok. minucie od dodania boczniaków wlej na patelnię sos ostrygowy, srirachę (o ile używasz), wsyp słonecznik i wszystko dokładnie wymieszaj i zmniejsz ogień.
  3. Sprawnie pokrój kapustę w cienkie paski (aż do momentu, gdy zostanie Ci mały głąb), wrzuć na patelnię i smaż przez chwilę z resztą składników systematycznie mieszając. Po chwili Twoja kapusta pak-choi z boczniakami i kurczakiem lub tempehem będzie gotowa.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/kapusta-pak-choi-boczniakami-tempehem-lub-kurczakiem/

Podziel się
  • Wiesz, że ja nigdy nie jadłam tej kapusty? 😉 Szczerze mówiąc, nawet nie wiem, gdzie można ją kupić 😀

    • Markety… czasem jest, czasem nie, takie losowanie 🙂 Może dlatego intuicyjnie dobrałam składniki ogólnie dostępne, bo jak już trafisz kapustę, to przynajmniej nie musisz jeździć po mieście za resztą potrzebnych produktów 😛

Poprzedni post Kolejny post