Kalafior w wiórkach kokosowych

6 sierpnia 2017opycha.pl

Lubisz proste, ale niecodzienne potrawy? Mam dziś propozycję właśnie dla Ciebie! Kalafior zapiekany w panierce z wiórków kokosowych. Do piekarnika idzie surowy, a nie gotowany, dzięki czemu trochę zmięknie, ale zachowa swoją jędrność. Kokosowa panierka natomiast nada tej potrawie oryginalny charakter i sprawi, że będzie bardziej syta.

KALAFIOR W WIÓRKACH KOKOSOWYCH

KALAFIOR W WIÓRKACH KOKOSOWYCH

Ilość porcji: 1-2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • pół średniego kalafiora
  • spore jajko (lub dwa)
  • wiórki kokosowe (mi zeszło ok. szklanki)
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj kalafiora.
  2. Podziel kalafior na małe różyczki. W miseczce roztrzep jajko z dwoma porządnymi szczyptami soli.
  3. Przygotuj nieprzywierającą blachę lub zwykłą wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem.
  4. Każdą różyczkę zamocz w jajku, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych, po czym ułóż na blasze.
  5. Piecz kalafiora ok. 30 minut.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/kalafior-wiorkach-kokosowych/

 

Zapisz

Podziel się
  • Zdrowa i smaczna przekąska. Na pewno wypróbuję przepisu!

    • czekam na relację, czy smakowało 😉

  • Nie wpadłabym na takie połączenie smaków. Wykonanie proste. Jeżeli będzie smakowało dzieciom tak jak wydaje się, że będzie smakować mi? to stanie się to danie hitem na naszym stole 🙂 bye bye tarta bułko!

    • może być różnie, wiadomo, ale jeśli dzieciakom zasmakuje, to ucieszę się jak nigdy, bo jestem fanką zachęcania maluchów do jedzenia warzyw 🙂 jeśli nie zasmakuje, to też przyjmę na klatę, bo wiadomo – każdy ma inne gusta… w każdym razie koszt przygotowania jest nieduży, to fortuny nie stracisz w przypadku porażki 😉

  • oj jak ja kocham kalafior! <3 ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 Muszę nadrobić zaległości!

    • Szybki, prosty i przede wszystkim odmiana dla tradycyjnego, gotowanego 😉

  • Ostatnio strasznie znudził mi sie kalafior z wody, wypróbuje przepis przy następnej okazji.

    • Ja ten z wody zawsze podsmażałam z bułką tartą. Musiałam więc sobie wymyślić jakiś lżejszy wariant 🙂

  • Ciekawy pomysł i inne spojrzenie na kalafiora 🙂 Fajna opcja na imprezę

    • Też tak myślę… fakt, sama opędzlowałam całą blachę na jedno posiedzenie, ale można się zatrzeć… a tak to masz zdrową przegryzkę zamiast tłustych chipsów 😉

Poprzedni post Kolejny post