Gulasz z serc drobiowych z papryką

16 grudnia 2017opycha.pl

Z każdym dniem częściej widzę pytania jak oszczędzić w kuchni. Mam kilka podstawowych zasad, które to ułatwiają, ale jednym z najbardziej prostych jest przygotowanie mięsnego dania z podrobów. Nie mówię o tym, żebyś teraz jadł wyłącznie tzw. piątą ćwiartkę, ale raz w tygodniu już zrobi różnicę. Wybór jest przeogromny, jednak zanim zabierzesz się za samo przygotowanie, to poszperaj w przepisach (o ile to Twój pierwszy raz z danym składnikiem). Ja np. nerki wieprzowe musiałam gotować kilka godzin, ozór wołowy także długo, ale serca już "tylko" godzinę. Przy tym wszystkim wątróbki są błyskawiczne, bo wystarczy je podsmażyć i gotowe! Mimo wszystko nie zniechęcaj się. Podroby to dobre jedzenie, ciekawa odmiana i wartości odżywcze w niskiej cenie. Dzisiaj moją propozycją jest gulasz z serc drobiowych z papryką. Prosty, ale robi wrażenie. Podałam go tradycyjnie z kaszą (gryczaną), bo tak pamiętam z dzieciństwa. W czasach młodości nie dotykałam niczego z podrobów poza wątróbką, a teraz wpadłam po uszy... Posmakuj, może i Ty przepadniesz w temacie piątej ćwiartki!

Gulasz z serc drobiowych z papryką

Gulasz z serc drobiowych z papryką

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. pół kg serc kurczaka (pakowane są różnie, ale jak oscylują w granicy 400-600 to wystarczy)
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • pół średniej cebuli lub jedna mała
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. pół litra bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżka mielonej papryki wędzonej
  • odrobina oliwy lub oleju
  • 3 łyżki wody
  • dobra łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Najpierw oczyść serduszka. Musisz pozbyć się wszystkich tych białych części itp. Ja zwykle idę na łatwiznę i po porostu obcinam cały kawałek serduszka pokryty białym tłuszczem. Następnie przekrój serduszka na pół i umyj.
  2. Na patelnię wlej chlust oliwy lub oleju, rozgrzej i wrzuć odcedzone serduszka. Podsmażaj mieszając, aż się zrumienią. Następnie zalej bulionem i podgrzewaj na małym ogniu.
  3. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, drobno pokrój. Na małej patelni rozgrzej odrobinkę tłuszczu i podsmaż czosnek z cebulką na leciutko rumiano. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i błonek, pokrój w kostkę ok. 2 cm.
  4. Gdy połowa wywaru odparuje z serc dodaj paprykę, cebulę i czosnek. Dalej podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zostanie już 1/4 pierwotnej ilości płynu dodaj mieloną paprykę, odrobinę soli i pieprzu i wymieszaj. Po chwili posmakuj, jeśli będzie ok, to szybko wymieszaj skrobię ziemniaczaną z wodą, wlej do gorącego (wciąż podgrzewanego) gulaszu i energicznie rozmieszaj, żeby sos zgęstniał, ale żeby nie robiły się kluchy. Gdy już uzyskasz pożądaną konsystencję wyłącz ogień.
  5. Posmakuj gulasz jeszcze raz, bo po zagęszczeniu skrobią czasem smak blednie. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem, dosyp pietruszkę i wymieszaj. Twój gulasz z serc drobiowych z papryką jest już gotowy!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/gulasz-z-serc-drobiowych-z-papryka/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post