Grzanki z grillowanymi pomidorami i mozarellą

23 sierpnia 2017opycha.pl

Grzanki to prosty sposób na przekąskę, ale także na przystawkę. Wrzucić na nie można praktycznie wszystko, a do wyboru składników obliguje nas tylko okazja. Ja dziś proponuję wydanie śniadaniowe, jednak ten przepis sprawdzi się także, gdy dopadnie nas mały głód. Wystarczy pieczywo i niewiele dodatków, aby wyczarować coś miłego dla oka i podniebienia. Oczywiście jeśli bardzo lubisz pomidory, możesz zastosować większą ilość niż w przepisie, ale uważaj, aby nie przesadzić, bo będą spadać z chleba.

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Grzanki z grillowanymi pomidorami i mozarellą

Składniki

  • 4 kromki chleba
  • 8 pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)
  • 75 g mozzarelli
  • świeża bazylia
  • odrobina oliwy

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej patelnię grillową. Skrop chleb oliwą i zrumień na patelni, po czym przełóż na talerz.
  2. Pokrój pomidory na pół i połóż na patelnię wilgotną stroną do dołu. Grilluj przez chwilę, po czym ułóż na pieczywie. Uważaj, bo jeśli je przetrzymasz na patelni, to się rozpadną i grzanki będą wyglądały niechlujnie.
  3. Pokrój mozzarellę w niedużą kostkę, posyp nią grzanki i podgrzewaj je na patelni jeszcze chwilę pod przykryciem, aby zmiękła.
  4. Przełóż grzanki na talerz i udekoruj listkami bazylii.
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/grzanki-pomidorami-mozzarella/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post