Gruszka w szynce szwarcwaldzkiej

15 sierpnia 2017opycha.pl

Znasz pewnie przepisy na potrawy, które brzmią banalnie, a robią efekt WOW? To jest właśnie jeden z nich, czyli gruszka z szynką szwarcwaldzką i sosem miodowo-musztardowym. Fakt, kontrowersyjne może się wydać łączenie gruszki z szynką, ale mamy przecież np. schab ze śliwką, kaczkę z jabłkami, które są bardzo popularne, nie bój się więc takiej kombinacji. Polecam ten przepis szczególnie, gdy chcesz zrobić na kimś duże wrażenie niewielkim wysiłkiem!

Gruszka w szynce szwarcwaldzkiej

Gruszka w szynce szwarcwaldzkiej

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • pół lekko miękkiej gruszki
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania

  1. Gruszkę przekrój na dwa plastry. Każdy kawałek owiń w plaster szynki (najlepiej wzdłuż).
  2. Połóż owiniętą gruszkę na suchej, rozgrzanej patelni i zrumień z obu stron, po czym przełóż na talerz. Jeśli przetrzymasz owoc na patelni, to gruszka zrobi się zbyt miękka, a szynka się za bardzo przypiecze.
  3. W kubeczku rozmieszaj dokładnie miód z musztardą na sos.
  4. Polej gruszkę sosem.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/gruszka-szynce-szwarcwaldzkiej/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post