Grillowany schab ze szparagami

17 kwietnia 2018opycha.pl

Zaczyna się sezon grillowy, ale najlepsze przepisy na grilla to te, które możesz wykorzystać poza sezonem przy pomocy patelni grillowej. Dzisiaj właśnie taki podrzucam! Grillowany schab ze szparagami jest stosunkowo prosty w przygotowaniu, a jedyne, co nas ogranicza, to dostępność szparagów. Ja jestem fanką tych zielonych, ale w tym przepisie świetnie się sprawdzą białe szparagi, bo w połączeniu z masłem smakują nieziemsko! Przetestuj przepis jak najszybciej, bo sezon na szparagi trwa bardzo krótko i nie zapomnij dać znać, czy smakuje!

Grillowany schab ze szparagami

Grillowany schab ze szparagami

Ilość porcji: 4 sztuki

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 4 kotlety ze schabu (oczyszczone z wszelkich błonek itp.)
  • 8 białych szparagów
  • 4 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • woda do ugotowania szparagów

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj szparagi. Tym razem będziesz używał białych, więc trzeba je obrać ze skórki. Zrób więc tak - zagotuj wodę na szparagi (możesz to zrobić w czajniku i przelać do garnka, będzie szybciej). W międzyczasie odetnij zdrewniałe końcówki szparagów (ok. 3 cm lub w razie potrzeby więcej) i je obierz. Gdy woda w garnku będzie wrzeć dosyp soli i wrzuć szparagi. Gotuj aż zmiękną, po czym odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do wystudzenia.
  2. Kotlety rozbij cienko młotkiem. Ja to robię tak, że na mięso nakładam kawałek folii spożywczej i wtedy go rozbijam. Dzięki temu młotek jest łatwy do wyczyszczenia, a mięso nie wygląda jakby było zmasakrowane. Możesz też użyć rozdartego woreczka śniadaniowego. Każdy kotlet posyp solą i pieprzem z obu stron.
  3. Rozgrzej suchą patelnię grillową lub rozpal grilla. Przetnij każdego szparaga na pół. Układaj 4 połówki na brzegu kotleta. Na każdej partii połóż łyżeczkę masła. Zawiń jak najciaśniej roladkę tak, aby masło wypadało pośrodku zawijasa. Oczywiście trochę go wypłynie w trakcie grillowania, ale szparagi będą bardziej kremowe w smaku. Tak zawiniętą roladkę zepnij tymczasowo wykałaczką. Powtórz to ze wszystkimi kotletami. Jeśli wolisz, możesz zamiast wykałaczek zawinąć ciasno każdy rulonik w natłuszczoną folię aluminiową jak cukierek.
  4. Każdą roladkę kładź na rozgrzany ruszt/patelnię tak, aby jak najszybciej ścięło się mięso, gdzie jest kraniec kotleta. Dzięki temu całość się zespoli i wtedy można spokojnie wyjąć wykałaczkę i dalej obrabiać. Przypiekaj schab tak długo, aż całe mięso się zetnie. Twój grillowany schab ze szparagami jest już gotowy.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/grillowany-schab-ze-szparagami/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post