Grillowana pierś kurczaka na żółtych pomidorach

10 września 2017opycha.pl

Nie ma nic lepszego niż prosty, szybki i smaczny obiad. Szczególnie jeśli jesteśmy zabiegani, ale zwracamy uwagę na zdrowe odżywianie. Mój przepis na grillowaną pierś kurczaka na żółtych pomidorach powstał po rozmowie z koleżanką, która do takich osób właśnie należy. Danie może się wydawać zbyt proste i bez wyrazu, dlatego podbijam stawkę za pomocą dresingu z pietruszki i czosnku. W ten sposób można niewielkim wkładem pracy przygotować lekką potrawę karmiącą nie tylko brzuszek, ale i oczy. Chwytajcie za patelnię grillową, ostry nóż i do roboty!

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Grillowana pierś kurczaka na żółtych pomidorach

Składniki

  • pierś kurczaka
  • 2 żółte pomidory (duże, nie koktajlowe)
  • garść natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • ok. 4 łyżki oliwy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

  1. Oczyść pierś kurczaka z błonek, żyłek itp., po czym przekrój ją wzdłuż na pół. Obie połówki natrzyj dosłownie kilkoma kroplami oliwy, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową i podgrzewaj na niej kawałki piersi kurczaka do momentu, aż będą złote z każdej strony, po czym odłóż na bok.
  2. W czasie, gdy piersi będą się grillować przygotuj dressing. Posiekaj jak najdrobniej natkę pietruszki i czosnek. Wymieszaj je w kubeczku lub miseczce z 3 łyżkami oliwy, szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny.
  3. Pomidory przekrój wzdłuż na 3 kawałki. Powinny być dość grube. Po zdjęciu kurczaka z patelni połóż na niej kawałki pomidorów i grilluj ok. pół minuty z każdej strony. Nie powinno się tego robić zbyt długo, bo się rozpadną, a potrzeba tylko, aby się troszkę skarmelizowały.
  4. Gotowe pomidory przełóż ostrożnie na talerz, na nich umieść mięso i całość polej dressingiem. Tym prostym sposobem powstała grillowana pierś kurczaka na żółtych pomidorach.
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/grillowana-piers-kurczaka-zoltych-pomidorach/

Zapisz

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post