Fioletowe ziemniaki smażone z szynką szwarcwaldzką

28 grudnia 2017opycha.pl

Kupiłeś fioletowe ziemniaki, ale nie zużyłeś całych? A może po prostu masz ochotę na pyrki? W obu przypadkach polecam mój przepis na fioletowe ziemniaki smażone z szynką szwarcwaldzką. Z tymi normalnymi ziemniakami powinno smakować równie dobrze, tylko walory wizualne będą już odrobinę mniejsze. Receptura prosta, ale połączenie tych banalnych składników daje rewelacyjny efekt - takie niby nic z efektem wow! Tylko pamiętaj, aby nie serwować tych ziemniaków na randce i nie jeść ich przed spotkaniem, bo surowy czosnek jednak na długo zostaje w naszym życiu, a raczej oddechu... Gdy już spróbujesz, to koniecznie daj znać jak wrażenia!

Fioletowe ziemniaki smażone z szynką szwarcwaldzką

Fioletowe ziemniaki smażone z szynką szwarcwaldzką

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. 300 g fioletowych ziemniaków
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • kilka kropel soku z cytryny lub limonki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Obierz ziemniaki, po czym pokrój je w kostkę ok. 1-1,5 cm. Wlej na patelnię trochę oleju, a gdy się rozgrzeje, dodaj ziemniaki i smaż co jakiś czas "mieszając". Po 3-4 minutach połóż na wierzchu plastry szynki, które jednocześnie powinny się wysmażać, ale też puszczać swój tłuszcz do oleju. Co jakiś czas przekładaj szynkę na drugą stronę, wkładaj głębiej do oleju.
  2. Posiekaj bardzo drobno pietruszkę i czosnek. Przełóż je do małej miseczki lub kubeczka, zalej 1-2 łyżkami oliwy lub oleju i dopraw kilkoma kroplami soku z limonki lub cytryny oraz szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
  3. Gdy szynka już się dobrze wysmaży wyjmij ją z patelni i przełóż na papierowy ręcznik lub suchą deskę do krojenia (postaraj się ją odcedzić z oleju). Ziemniaki jeszcze raz przemieszaj i podsmażaj, aż będą rumiane.
  4. Do miski przełóż odcedzone od oleju ziemniaki, poszarpane kawałki szynki, polej całość dresingiem z pietruszki i czosnku. Wymieszaj całość. Posmakuj i ewentualnie dodaj soli, po czym ponownie wymieszaj. Twoje fioletowe ziemniaki smażone z szynką szwarcwaldzką są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/fioletowe-ziemniaki-smazone-z-szynka-szwarcwaldzka/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post