Faszerowane jajka ze szpinakiem

6 marca 2018opycha.pl

Faszerowane jajka ze szpinakiem

Faszerowane jajka ze szpinakiem

Ilość porcji: 2 jajka

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 2 jajka
  • porządna garść liści szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej (lub odrobina świeżo startej)
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zblanszuj na niej szpinak. Możesz wcześniej oderwać listkom ogonki, ale i tak farsz będzie zmielony, więc nie zrobi to większej różnicy.
  2. Przełóż do naczynia zawartość patelni i zmiksuj blenderem. Dodaj żółtka, przyprawy, łyżkę oliwy i ponownie zmiksuj na gładko.
  3. Przełóż zmiksowany farsz do połówek jajek. Możesz to zrobić łyżeczką lub rękawem cukierniczym/szprycą. Jeśli zamierzasz użyć łyżeczki, to pamiętaj, aby ją moczyć w wodzie - dzięki temu farsz nie powinien się tak przyklejać. Twoje faszerowane jajka ze szpinakiem są już gotowe!

Notatki

Jeśli jesteś fanem jajek i szpinaku, to mam dziś propozycję idealną właśnie dla Ciebie! Przyda się on jednak także osobom, które z powodów dietetycznych lub zdrowotnych chcą unikać majonezu, ale nie chcą przy tym rezygnować z gotowanych jajek. Faszerowane jajka ze szpinakiem to połączenie niewielu składników, prostej obróbki, a efekt wizualny i smakowy z pewnością Cię zaskoczy! Niewielkim kosztem i wysiłkiem możesz uzyskać rewelacyjne danie śniadaniowe, przekąskę, ale też super pozycję w wielkanocnym menu. Dość zachwalania, zapraszam Cię do garów, a potem koniecznie daj znać, jak poszło!

Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/faszerowane-jajka-ze-szpinakiem/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post