Domowy rosół z kury

6 września 2017opycha.pl

Domowy rosół z kury kojarzy Ci się z niedzielnym obiadem i poniedziałkową pomidorówką? Ja w niedziele jadam coś zupełnie innego i nie pamiętam kiedy ostatnio miałam pomidorówkę w ustach, a jednak gotuję bulion dość często. Dlaczego warto ugotować rosół? Bo jest zdrowy, świetnie rozgrzewa, a do tego jest bazą wielu potraw. Najlepiej ugotować duży gar rosołu, podzielić na porcje i zamrozić. Dzięki temu w razie potrzeby szybko ugotujesz zupę krem oraz masę dań, które robi się na bazie bulionu, unikając w ten sposób kostki rosołowej. Ponadto oszczędzisz pieniądze. Ja kupiłam ostatnim razem kurczaka bez podrobów za kilkanaście złotych, wykroiłam z niego udka i piersi, które pójdą na inne dania. Do wywaru wystarczył mi korpus i skrzydełka, włoszczyzna i kilka dodatków. W moim rosole najważniejszym, wręcz tajemnym składnikiem jest długi czas gotowania.

Ilość porcji: ok. 8 porcji

Stopień trudności: proste

Domowy rosół z kury

Składniki

  • 1 kurczak (odzyskasz z niego piersi i udka na inne potrawy)
  • mała lub średnia bulwa selera
  • 2-3 średnie korzenie pietruszki
  • 3-4 średnie marchewki
  • 3 średnie cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • kilka gałązek świeżego lubczyku (lub 2 szczypty suszonego)
  • 5 l wody
  • sól
  • możesz podkręcić smak rosołu wrzucając 2 cm korzenia imbiru i/lub rozkrojoną papryczkę chilli

Sposób przygotowania

  1. Wytnij z kury piersi kurczaka i udka w taki sposób, aby na korpusie została jeszcze odrobina mięsa. Odcięte kawałki mięsa wykorzystaj do innych potraw, ewentualnie wrzuć udka o rosołu, piersi natomiast są suche, więc ja ich nigdy nie wykorzystuję do wywaru. Jeśli chcesz, aby rosół był bardziej tłusty, zostaw skórę, a jeśli chudszy, powycinaj ją np. z okolic szyjki i kupra. Tak przygotowany korpus wraz ze skrzydełkami i szyjką (ewentualnie udkami) wrzuć do garnka i zalej 5 litrami wody. Wstaw na malutki ogień i zostaw na ok. półtorej godziny, aby się delikatnie podgrzewał, ewentualnie pyrkał.
  2. Obierz warzywa, pokrój włoszczyznę tak, jak lubisz (lub zostaw w całości), cebulę przygotuj według instrukcji, którą znajdziesz tutaj, ale odłóż ją na bok, nie wrzucaj jeszcze do wywaru. Czosnek obierz i zostaw ząbki w całości.
  3. Gdy na wierzchu rosołu będzie już dużo nieestetycznej, szarej piany, czyli tzw. szumów, zbierz je delikatnie i wywal (do zlewu, toalety, śmietnika, na kompostownik czy gdzie sobie życzysz). Następnie dodaj do zupy resztę składników poza solą. Jeśli używasz suszonego lubczyku, to też dodaj go ok. 15 min. przed końcem gotowania. Trzymaj rosół nadal na małym ogniu ok. półtorej godziny lub dwie. Po godzinie dodaj sól do smaku.
  4. Gdy rosół już będzie dobry, wyłącz ogień. Pamiętaj, żeby wywar przechowywać w chłodzie. Ja czasem zapominam go schować do lodówki nawet dwa dni i nic się nie dzieje, ale raz zostawiłam na kuchence z mięsem w środku na 2 dni i smakował jak sok z cytryny 😉
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/domowy-rosol-kury/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post