Czysty barszczyk

8 grudnia 2017opycha.pl

Czysty barszczyk kojarzy nam się głównie z wigilią. Może jednak jeśli znajdziemy optymalny przepis, to będzie gościł na naszych stołach częściej? Ja przez wiele lat praktykowałam przepisy Roberta Makłowicza, tym razem jednak podrzucam swój własny przepis. Na początku się bałam, że może nie wyjdzie taki, jak bym tego chciała, ale po zakończonym gotowaniu można mnie tylko było zobaczyć z kubeczkiem kursująca od gara do stołu... Polecam spróbować jak najszybciej, może to właśnie ten przepis, który przyda Wam się w okresie świątecznym i nie tylko!

Czysty barszczyk

Czysty barszczyk

Ilość porcji: ok. 6 osób

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • 3,5 l wody
  • 2 średnie cebule
  • mała garstka suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • łyżeczka kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
  • ok. 4 łyżek octu
  • ok. 2 łyżek cukru
  • łyżka majeranku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Obierz buraki, pokrój w kostkę i wrzuć do gara. Zalej wodą i wstaw na mały ogień. Powinno sobie pyrkać ok. pół godz.. Gdy zacznie się gotować dodaj ocet i wymieszaj i dalej podgrzewaj.
  2. Obierz cebulę w całości, przypal ją na ogniu, po czym wrzuć do barszczu razem z obranymi ząbkami czosnku, zielem angielskim, zielonym pieprzem i grzybami. Podgrzewaj na jak najmniejszym ogniu ok. 2 godziny. Jeśli będzie wrzało, to uchyl pokrywkę. Na ostatnie pół godz. przed końcem wsyp majeranek.
  3. Posmakuj wywar, dodaj odpowiednią ilość soli i cukier. W miarę potrzeby dodaj więcej octu i cukru (wszystko zależy tez od smaku buraków). Twój czysty barszczyk jest już gotowy.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/czysty-barszczyk/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post