Chilli con carne po mojemu

7 lutego 2018opycha.pl

Słyszałeś już kiedyś o chilli con carne? Jest to potrawa z wołowiną, fasolą i pomidorami, przyprawiona między innymi kminkiem. Ja dziś proponuję chilli con carne po mojemu. Dałam tylko mielone mięso wołowe, dzięki czemu skraca się automatycznie czas przygotowania, fasolę zastąpiłam cieciorką (zawsze mi jakaś zalega i nie wiem co z nią zrobić), a przyprawy troszkę urozmaiciłam. Finalnie otrzymasz sycące, ostre danie z wołowiną, które świetnie smakuje z ryżem, ale ja tym razem podałam je z kaszą pęczak. Spróbuj i koniecznie daj znać jak wyszło!

Chilli con carne po mojemu

Chilli con carne po mojemu

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • pół puszki cieciorki (lub dowolnej fasoli)
  • nieduża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej papryki
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki pieprzu cayene
  • sól
  • odrobina oliwy

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj składniki. Cebulę obierz i pokrój drobno, nie musi być idealnie równa kostka. Czosnek obierz i posiekaj, nie trzeba tego robić bardzo drobno.
  2. Na patelni (na małym ogniu) rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć cebulkę, a gdy się zeszkli dodaj mięso, rozdrabniając je palcami. Gdy wołowina się usmaży, wsyp na patelnię cynamon, pieprz cayene, kminek, imbir i wrzuć czosnek. Wymieszaj całość i podsmażaj jeszcze kilka sekund, po czym zalej pomidorami, dodaj cieciorkę i ponownie wymieszaj.
  3. Dosyp majeranek, paprykę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Na koniec dopraw potrawę solą. Chilli con carne po mojemu jest już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/chilli-con-carne-po-mojemu/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post