Cebula do bulionu

28 sierpnia 2017opycha.pl

PALONA CEBULA – DLACZEGO WARTO JĄ STOSOWAĆ?

Palenie cebuli to prosty trik, który ma nadać lepszy smak naszemu wywarowi. Niezależnie od tego, czy gotujesz klasyczny rosół z kurczaka, czy wegetariański bulion na warzywach, palona cebula nada mu koloru i aromatu. Jak to możliwe? Podczas palenia z cebuli wydobywa się sok, który następnie łatwo przedostanie się do naszego wywaru.

JAK TO ZROBIĆ?

Na początek odetnij korzonek i obierz cebulę. Zapal ogień na najmniejszym krążku na kuchence i umieść na nim nasze warzywo. Opalaj ją tak długo, aż zrobi się czarna, po czym obróć, aby powtórzyć zabieg na każdej stronie. Najłatwiej będzie  Ci ją obrócić za pomocą szczypców, ale równie dobrze poradzisz sobie używając np. dwóch widelców. Podczas palenia cebuli powinieneś widzieć jak z obciętego korzonka wydobywa się sok. Może troszkę strzelać i pryskać, co widać po stanie kuchenki na załączonym filmiku 😉 Gdy już cebula będzie w większości czarna wrzuć ją bezpośrednio do rosołu. Niech Cię ręka boska broni przed oczyszczaniem jej ze spalenizny!

Jeśli się okaże, że męczy Cię opalanie cebuli pojedynczo, rozejrzyj się po sklepach. Dostępne są patelnie, które przypominają połączenie woka z durszlakiem. Stworzono je właśnie z myślą o opalaniu warzyw. Kto wie, może ta inwestycja okaże się strzałem w dziesiątkę?

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post